Nyugdíjbiztosítások

A nyugdíjbiztosítás ma a legnépszerűbb biztosítási termékek egyike, hiszen a befizet díj 20 százalékénak megfelelő, de maximum 130.000 Ft adójóváírást is elérhetünk. Ezt az adójóváírást nem a bankszámlánkon, hanem a nyugdíjbiztosítási szerződésünkön jelenik meg. Ezek a biztosítási szerződések jogszabály szerint csak és kizárólag három szolgáltatást nyújthatnak. Első sorban egy lejárati szolgáltatást, melyet akkor vehetünk igénybe, ha elértük az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ezen kívül rendelkeznek egy haláleseti szolgáltatással, és akkor is nyújtanak térítést, ha legalább 40%-os egészségkárosodást szenvedünk. A nyugdíj szolgáltatás két féle módon történhet, járadék vagy egyösszegű szolgáltatás formájában. Az egyösszegű szolgáltatás feltétele, hogy a szerződés kezdet és a nyugdíjkorhatár elérése kötött legalább 10 év elteljen.


A nyugdíjbiztosítás ma jellemzően egy a jogszabályoknak megfelelő befektetési egységhez kötött biztosítás, de vegyes életbiztosítás formában is létezik. Mindegyik formának megvan a maga előnye és hátránya. A befektetési egységhez kötött biztosítás általában magasabb hozammal kecsegtet, de mi viseljük a befektetés kockázatát és csak megbecsülni tudjuk mekkora lesz a biztosító szolgáltatása. A befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosításból léteznek olyan szerződések, melyek garantálnak egy bizonyos hozamot, azonban ez a garantált többlethozam csekély. Vegyes életbiztosításba tartott nyugdíj megtakarításunk egy előre jól meghatározható összeg lesz, melyet a biztosító garantál. Lényegében semmiféle kockázatot nem vállalunk, de a biztosító által ígért hozam még a mai inflációs környezetben is alacsonynak mondható.

Az összes megtakarítást tartalmazó biztosítás közül talán a nyugdíjbiztosítás igényli a leg alaposabb átgondolást, hiszen a szerződés végén már életünk aktív szakaszán túljutottunk. Tartama is hosszú, mivel lejárata kizárólag az öregségi nyugdíjkorhatár elérése lehet.

Nyugdíjbiztosítás kötése előtt sok más érv mellett érdemes figyelembe venni a következőket

  • Mekkora nyugdíj kiegészítést szeretnénk?

  • Mekkora összeget tudunk biztonsággal rászánni?

  • Nagyobb hozamra, vagy biztonságra törekszünk?

  • Ki tudjuk-e használni az adójóváírást?

  • Amennyiben befektetési egységhez kötött biztosítás válaszunk alaposan tanulmányozzuk a költségeket!