Vegyes életbiztosítás

A vegyes életbiztosítás az egyik legnépszerűbb életbiztosítási forma, mivel egyszerre ötvözi a kockázati életbiztosítás és egy megtakarítás előnyeit.
A vegyes életbiztosítás egy határozott idejű szerződés, amelyben a biztosító egy garantált szolgáltatási összeget vállal. Ezt a szolgáltatást fizeti ki, ha a biztosított a tartam közben elhalálozik, vagy ha a tartam végén életben van. Ezt a fix biztosítási összeget évről-évre növelhetjük, a biztosító által felajánlott értékkövetéssel. Ha ezzel a lehetőséggel élünk értéken tarjuk megtakarításunkat és a haláleseti biztosítási összeg is növekszik. A vegyes életbiztosítás szemben a befektetési egységhez kötött életbiztosításokkal egy nagyon biztonságos megtakarítási forma, mivel a biztosító befektetési szigorú szabályokhoz kötöttek. A garantált lejárati összeg mellett egy magas kockázati életbiztosítást is tartalmazhat, így ebben a szerződésben egyszerre tudjuk megvalósítani megtakarítási céljainkat és egy tragédia esetén gondoskodni tudunk a hátramaradottakról is. Ugyan úgy, mint más életbiztosítási termékekhez a vegyes életbiztosításhoz is általában sok kiegészítő biztosítás köthető, többek között haláleseti díjátvállalásra, rokkantságra, különböző súlyos betegekre szóló kiegészítő biztosítás.

Mivel a vegyes életbiztosítás általában hosszabb távú elkötelezettséget jelent szerződéskötés előtt gondoljuk végig a következőket:

  • Mivel általában megtakarítási céllal kötjük a szerződést határozzunk meg mi a célja a takarékoskodásnak.
  • Mi az az időpont, amikor megtakarításunkra szükségünk lesz.
  • Mekkora az a díj, melyet biztonsággal tudunk fizetni. Vegyük figyelembe, hogy a szerződés díj minimum az első két évben emelkedni fog, de van olyan szerződés is mely a tartam során minden évben emelkedik.
  • Elegendő-e a szerződésben foglalt kockázati biztosítási összeg. Ha nem, kössünk kiegészítő biztosítást vagy egy önálló kockázati életbiztosítást.
  • Tájékozódjunk, hogy a biztosító a szerződében a biztosító a garantált hozam felett elért kamatból mekkora összeget ír jóvá szerződésünkön.
  • Mi a következménye, ha a díjat nem tudjuk vagy nem karjuk tovább fizetni.