Befektetési egységhez kötött biztosítás

A befektetési egységhez kötött életbiztosításokat szinte kizárólag megtakarítási céllal kötjük. Ezeknek a szerződéseknek a biztosítási védelme csekély, céljuk a minél magasabb hozam elérése. A befektetési egységhez kötött biztosításban, mi határozhatjuk meg, hogy a biztosító mibe fektesse a pénzünket. Ez lehet állampapír, vállalati kötvény, részvény, különböző befektetési alapok, de akár nemesfémek is. A biztosító által kínált palettából szabadon állíthatjuk össze saját befektetésünket. Előnye, hogy olyan befektetési formákhoz jutunk hozzá, melyek számunkra elérhetetlenek, és profi alapkezelők gondoskodnak befektetésünkről. Hátránya, hogy befektetéseink kockázatát magunk viseljük. Jó tudni, minél magasabb várható hozamot kínál egy befektetés, kockázat is annál magasabb. A befektetési kockázat mérséklésére több biztosító kínál megoldást. Ezek a megoldások figyelmeztetnek bennünket, ha befektetésünk értéke csökken, azonban a döntést mindig nekünk kell meghozni arról, mit teszünk a pénzünkkel.
A befektetési egységhez kötött életbiztosításnál a biztosító több féle címen költséget is elvon befektetésünkből. Ezeket a költségeket a szerződésben rögzítik. A biztosító minden termékére köteles egy Teljes Költség Mutatót (TKM) számolni. Ez nagyon fontos része a szerződésnek, hiszen ebből tájékozódhatunk arról, hogy milyen nettó hozamot várhatunk befektetésünktől.
A többi életbiztosításhoz hasonlóan a befektetési egységhez kötött biztosításhoz is számos kiegészítő biztosítás kapcsolódhat, azonban ezek díját a biztosító nem fekteti be.

Hasonlóan egy vegyes életbiztosításhoz a befektetési egységhez kötött biztosítás is hosszú távú elkötelezettséget jelent, így szerződéskötés előtt alaposan mérlegeljünk néhány dolgot:

  • Első sorban gondoljuk végi, mekkora az az összeg melyet biztonsággal tudunk félretenni.
  • Mekkora az az időtáv, amiben gondolkodunk. Ha 10 évnél rövidebb időben gondolkodunk nem érdemes pénzünket befektetési egységhez kötött életbiztosításban tartani.
  • Gondoljuk végig mi a fontosabb számunkra. A hozam vagy a biztonság? Ennek megfelelően alakítsuk ki befektetéseinket.
  • Ha nem vagyunk profi befektetők, kérjük a biztosító befektetési kockázat csökkentő szolgáltatást.
  • Vizsgáljuk meg a szerződés TKM értékét! Minél nagyobb ez a szám annál többet von el tőlünk a biztosító.
  • Nézzük meg az egyes befektetések múltbéli hozamát, de ne feledjük a jövőben erre nincs garancia.